Női szűrőcsomag 66.000 Ft helyett most csak 39.900 Ft!

Óvd meg egészséged!

Jelentkezz most!

Nőgyógyászati rákszűrés

›› tovább 

Pajzsmirigy betegségei

 A pajzsmirigy a légcső, illetve a gége alatt elhelyezkedő, lebenyekből álló, belső elválasztású mirigy. Hormonokat termel, melyek közvetlenül a véráramba jutnak.

A pajzsmirigy-működés zavarai közül a leggyakoribb a mirigy túlműködése és alulműködése. Ezen kívül keletkezhet benne daganat, és károsíthatja gyulladás. A gyulladást okozhatják kórokozók, de autoimmunizáció is (az a folyamat, amikor az egyén saját szöveti antigénjével szemben termel ellenanyagot).

Pajzsmirigy betegség esetén a nyak általában megvastagodik. A nyakon lévő duzzanat a nyelő mozgást követi. Jelentős megnagyobbodás esetén a légcsövet összenyomhatja, a nyelést nehezítheti, nehézlégzési, fulladásszerű panaszok jelentkezhetnek. A laboratóriumi vizsgálat az egyes pajzsmirigyhormonok mennyiségi meghatározásából áll. Ennek alapján el lehet dönteni, hogy a pajzsmirigy működése (hormontermelése) normális, csökkent vagy túlműködik. Az eszközös vizsgálatok közé tartozik a röntgen, ultrahang vizsgálat és az izotópvizsgálat.

 

Hipertireózis: a pajzsmirigy túlműködése


Ha a megnagyobbodott pajzsmirigy működése fokozódik, akkor beszélünk túlműködésről, hipertireozisról, más néven toxikus strumáról.
Oka, hogy a szervezetben túl sok a thyroxin (T4) és/vagy a trijodthyronin (T3). Leggyakoribb formája a Graves-Basedow kór, a toxikus göbös golyva. A betegség sokszor lappangva kezdődik. A Basedow kórt a TSH receptorok elleni antitestek okozzák, amelyek végső soron a pajzsmirigy működését serkentik.
A pajzsmirigy túlműködés tünetei a pajzsmirigy megduzzadása, a lábszáron elől látható vizes duzzanat, a szapora szívverés, idegesség, nyugtalanság, hasmenés, hajhullás, izomgyengeség, a menstruációs ciklus zavarai, a kidülledő szemek, tág szemrés, meleg, de nyirkos bőr, a jó étvágy mellett bekövetkező jelentős fogyás, de néha súlygyarapodás is előfordul, meddőségi gond, spontán vetélések. Idősebb korban sokszor csak egy-egy tünet jelentkezik, amely leggyakrabbban a pitvarfibrilláció, a szívgyengeség és a fogyás.
A pajzsmirigy fokozott működésének kezelése végezhető gyógyszerrel, alternatív kiegészítő terápiákkal, szóba jöhet radioaktív jódterápia, és bizonyos esetekben műtét is.

 

 Hipotireózis: a pajzsmirigy alulműködése


Hipotireózis esetén a tünetek lassan alakulnak ki, így kezdeti stádiumban nehezen ismerhető fel a probléma.

Leggyakoribb formája a Hashimoto-féle pajzsmirigygyulladás, ami egy autoimmun folyamat. A betegség gyakran a pajzsmirigy fájdalmatlan megnagyobbodásával vagy toroktáji gombócérzéssel kezdődik. A mirigy megnagyobbodott, göbös tapintatú, de rugalmas, és nem érzékeny. Sok Hashimoto pajzsmirigygyulladásban szenvedő betegnél más belső elválasztású mirigy betegsége is megfigyelhető, mint például a mellékvesék alulműködése, de felléphet cukorbetegség is.
A pajzsmirigy elégtelen működése nyomán a szervezet anyagcseréje lelassul. A kialakult tünet-együttes könnyen összetéveszthető a depresszióval. A betegségben az arckifejezés egykedvűvé válik, a hang rekedt, a beszéd lelassul. A szemhéjak csüngnek, a szem és az arc puffadttá válik. Ezt sokszor a betegséggel járó hízással magyarázzák. Székszorulás lép fel, és az anyagcsere csökkenése miatt a betegek kifejezetten fázékonnyá válnak, és képtelenek a hideget elviselni. A haj ritkává és szárazzá válik, a bőr durvává, szárazzá, pikkelyessé és vastaggá. A kezek bizsereghetnek, fájhatnak. Menstruációs zavar, meddőség is gyakran előfordul. Testszerte ödéma, úgynevezett mixödéma jelentkezik. Az idős betegek feledékennyé, zavarttá válhatnak, elbutulhatnak. Emiatt a kórkép könnyen összetéveszthető az Alzheimer-kórral. Ha a betegséget nem kezelik, vérszegénységet, alacsony testhőmérsékletet és szívelégtelenséget okoz.
A pajzsmirigy csökkent működése igen jól kezelhető hormonpótlással. Minél hamarabb ismerik fel a problémát, annál jobb a gyógyulás esélye és annál kisebb a hormonpótlás dózisa. A betegség kezelését endokrinológusra, azon belül is a pajzsmirigy–betegségekre specializált szakemberre kell bízni.

 

Ha pajzsmirigy betegségben szenvedsz, javasoljuk, hogy kérj időpontot endokrinológus-belgyógyász szakemberünkhöz.

A konzultáció díja 9.000 Ft.