Női szűrőcsomag 66.000 Ft helyett most csak 39.900 Ft!

Óvd meg egészséged!

Jelentkezz most!

Nőgyógyászati rákszűrés

›› tovább 

Genitális herpesz

A genitális herpeszt is a szexuális úton terjedő vírusos fertőzések közé soroljuk. A nemi szerveken megjelenő herpeszt a humán herpesz vírus 1-es, illetve 2-es típusai okozzák, melyek apró nyálkahártya-sérüléseken keresztül képesek fertőzni. A tünetek kb. 1 héttel a fertőzést követően jelentkeznek a nemi szerveken. A rendkívül fájdalmas tünetegyüttes: gyulladt alapon ülő hólyagok, melyekből sebek keletkeznek, nyirokcsomó-megnagyobbodás, vizelési és székelési képtelenség, levertség, láz, rossz közérzet.
   
A genitális herpesz vizsgálata


A betegség megállapítása a típusos klinikai tünetek alapján általában nem okoz problémát. Bizonytalan esetekben ill. súlyos szövődmények esetén indokolt lehet a víruskimutatás PCR-ral (Polimerase Change Reaction), egy speciális molekulárbiológiai módszerrel.
Mivel a nemi szervi herpesz gyakorta más szexuálisan terjedő betegséggel együttesen fordul elő, ezeket a beteg kivizsgálása során ki kell zárni.

A kivizsgálás előtt érdemes tájékozódni a vizsgálat menetéről, illetve hogy hogyan javasolt felkészülni a vizsgálatra.

  

A genitális herpesz kezelése


A genitális herpesz kezelése a fennálló tünetek gyógyítását jelenti, maga a fertőzés nem szüntethető meg - amint az immunrendszer egyensúlya megbomlik, a betegség kiújul. Gyakran előfordulhat viszont vizeletürítési képtelenség, amely főleg a fájdalom miatti akaratlagos vizelet visszatartás eredménye.
Minden esetben szájon át szedendő vírusellenes gyógyszer adása szükséges, annak ellenére is, hogy a tünetek maguktól is elmúlhatnak.
A genitális herpesz tüneteinek kiújulását a vírusok újbóli aktiválódása eredményezheti. Ennek oka lehet valamilyen fizikai vagy pszichés stressz, menstruáció, nagyobb betegség lezajlása stb. Átlagosan negyedévente van kiújulás, de ez egyénenként igen változó lehet.

   

A genitális herpesz megelőzése


A betegség aktív szakaszában, óvszer használatával a fertőzés elkerülhető. A betegség egészen az utolsó apró hólyag begyógyulását követő négy hétig fertőzőnek számít. Ajakherpesz esetén kerülendő az orális érintkezés, mivel az esetek egy részében az ajak herpesz is képes genitális megbetegedést okozni.

 

Szűrővizsgálataink árairól itt tájékozódhatsz!