Női szűrőcsomag 66.000 Ft helyett most csak 39.900 Ft!

Óvd meg egészséged!

Jelentkezz most!

Nőgyógyászati rákszűrés

›› tovább 

Klimax kezelése

A klimax görög eredetű szó, mely az élet „kritikus” kihívását jelenti. Nőknél a klimax kezdete átlagosan az 51. év körüli időszakra tehető. Amennyiben az utolsó havi vérzést fél éven belül újabb vérzés nem követi, akkor menopauzáról beszélünk, melynek azt a szakaszát, amelyben más hormonális eredetű tünetek is jelentkeznek, klimaktériumnak nevezzük. A klimax 1-5 évig is tarthat, ennyi idő alatt csengenek le a jellemző változókori tünetek. A változás kiindulópontja a petefészek, ahol a petesejt-termelés kimerülésével a hormonegyensúly felborul: először ösztrogén túltermelés mutatkozik, majd posztmenopauzában az ösztrogén és a progeszteron szintje minimálisra csökken. Ezek a hormonok nem csak a ciklust befolyásolják, hanem különböző tüneteket is okoznak.

 

 

Közvetlenül az utolsó menstruáció előtti/alatti tünetek (rövid távú):

 

- hőhullámok (éjszakai izzadás)

- alvászavarok

- hangulatingadozások (letargia, depresszió)

- gyakori fejfájás

- bőrszárazság, haj és köröm törékennyé válása

- vizelettartási zavar

- libidó csökkenés

- vegetatív labilitás (felfokozott érzelmi állapot, túlérzékenység)

- vérzészavarok (gyakrabban vagy ritkábban jön, illetve akár egy hétig is tarthat, vagy rövidebb, sőt akár el is maradhat a menses)Középtávú tünetek (3-5 év):

 

- a hüvely hüvelyhám sorvadása miatt nem tartalmaz kellő mennyiségű glikogént, a tejsavbacilusok mértékével a pH csökken, így a hüvelyhám ellenálló képessége is esik

 


Hosszú távú tünetek (5-10 év):

 

- megnő a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának veszélye

- csontritkulás

 

A tünetek enyhítése érdekében sokat lehet tenni; segít a rendszeres sport (séta, úszás, biciklizés), egészséges táplálkozás (kalcium, magnézium, D-vitamin, növényi ösztrogének pl. mandula, szója), megfelelő öltözködés („szellős”, pamut), az esetleges dohányzás elhagyása.

 

A változó kor kellemetlen tüneteinek, következményeinek megelőzésére, illetve a kezelésére alkalmazható az ún. hormonterápia. Ez lényegében a csökkenő vagy hiányzó petefészekhormonok visszapótlását jelenti a szervezetbe. Hatásától az várható, hogy megszűnik az alvászavar, elmúlnak a hőhullámok, mérséklődik a hüvelyszárazság, ezzel együtt javul a szexuális válaszkészség, és mérséklődik a csontritkulás folyamata.

 

Mivel a hormonterápiának kockázatai és ellenjavallatai is vannak, feltétlenül tanácsoljuk, hogy konzultáljon nőgyógyász szakorvossal. 


Jelentkezem a konzultációra!

 

A konzultáció díja 9.900 Ft.